Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular Sayfamıza Hoş Geldiniz!

Sitemizi ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz! Sıkça Sorulan Sorular (SSS) sayfamız, ziyaretçilerimizin karşılaşabileceği yaygın soruları yanıtlamak için oluşturulmuş bir kaynaktır. Bu sayfa, koçluk eğitim ve  hizmetlerimizle ilgili sık sorulan soruların yanıtlarını içerir.

Genellikle koçluk öğrencilerimizin veya ziyaretçilerimizin bizimle paylaştığı sorulara yanıt verme amacı taşır. Bu yanıtlar, koçluk eğitim veya hizmetlerimizi daha iyi anlamanıza, sorunlarınıza çözüm bulmanıza ve web sitemizi daha verimli bir şekilde kullanmanıza yardımcı olacaktır.

Kimler koçluk eğitimine katılabilir?

Koçluk, farklı alanlarda uygulanabilen bir beceri ve yöntemler bütünüdür ve geniş bir yelpazede farklı kişiler ve profesyoneller için faydalı olabilir. Akademimiz katılımcı adaylarının ihtiyaçlarını daha iyi belirlemek ve ön hazırlık için ön görüşmeler yapmaktadır. Koçluk eğitimi almak isteyen kişiler, hedeflerine uygun bir koçluk programına kaydolabilirler. Bu programlar, koçluk becerilerini öğrenmek ve uygulamak için gerekli eğitimi sunarlar. Ancak hangi koçluk alanına ilgi duyduğunuz ve hangi tür koçluk yapmak istediğiniz konusunda odaklanmanız gerekebilir. Eğitim gereksinimleri ve süresi, farklı koçluk alanlarına göre değişiklik gösterebilir.

Danışmanlık ve koçluk arasındaki farklar nelerdir?

Danışmanlık ve koçluk, her ikisi de kişisel veya mesleki gelişim amaçlarına hizmet eden iki farklı destek yaklaşımıdır. Ancak aralarında bazı önemli farklar vardır. Danışmanlar, genellikle uzmanlık ve deneyimleriyle müşterilere rehberlik ederler. Danışmanlar, sorunları tanımlar, çözüm yollarını önerir ve müşterilere nasıl ilerleyebileceklerini gösterirler.

Koçlar, müşterilere sorular sorarak düşünmelerine yardımcı olur, kendi çözümlerini bulmalarını teşvik ederler. Koçlar, müşterilerin potansiyelini açığa çıkarmalarına ve hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olurlar. Danışmanlar, müşterilere uzman tavsiyeleri veren ve rehberlik eden bir rol oynarlar. Genellikle çözüm yollarını önerirler. Koçlar, müşterilerin kendi cevaplarını ve çözümlerini bulmalarına yardımcı olur, ancak doğrudan tavsiye vermezler.

Koçluk Mesleğinde ne şekilde unvan alabilirim?

Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF), tüm dünyada kabul gören bağımsız bir unvanlama programı sunmaktadır. Üç farklı ICF Unvanı vardır: Associate Certified Coach (ACC) (Akredite Üye Koç), Professional Certified Coach (PCC) (Akredite Profesyonel Koç) ve Master Certified Coach (MCC) (Akredite Master Koç). Her unvan farklı koçluk deneyimi ve koç eğitim saati içermektedir.

156 saatlik Level 2 Programımızı tamamladıktan sonra ICF tarafından yapılacak yeterlilik sınavında başarılı olduğunuzda, 100 saatlik koçluk tecrübesine sahip olmanız halinde ACC, 500 saatlik koçluk tecrübesine sahip olmanız halinde PCC unvanına sahip olabilirsiniz

ICF Onaylı Level 2 Programın avantajları nelerdir, Level1 ve Level 2 arasındaki farklılık nedir?

Level 2 Programın Avantajları Nelerdir, Level1 ve Level 2 arasındaki farklılık nedir?

Level 2 ICF tarafından onaylı tam bir koç yetiştirme programıdır.  Profesyonel Koçluk Sertifika Eğitimini ACTP kapsamında tamamlayan katılımcılar, PCC ünvanlaması için gereken eğitim saatleri ve mentor koçluk için ICF gereksinimlerini tamamlamış olurlar. ACTP program ayrıca performans değerlendirmesini de içerir.

ICF Level 2 Eğitimin bir parçası olarak, öğrencilerimizin  nihai performans değerlendirmeleri de Akademimiz tarafından gerçekleştirilir. Gerekli kriterleri sağlayan öğrencilerimiz ICF-Level 2 programdan başarı ile mezun olurlar.

Level 2’nin Level 1 ve CCE Programdan en temel farkı, ünvanlama için gerekli koçluk ses kayıtlarınızın ICF tarafından değil Akademimiz tarafından değerlendirilmesi ve koçluk saatlerini sağlamanız halinde PCC unvan kriterlerinde mezun olabilmenizdir.

Level 2 programından mezun olmanız durumunda ICF’ın unvan süreci için öngördüğü süre ise 4 hafta olup diğer başvuru yollarında ise bu süre 14 haftadır. Başvuru maliyetlerine ilişkin de farklılıklar bulunmaktadır.

Sizden aldığım sertifika ile yurtdışında koçluk yapabilir miyim?

212 Derece Koçluk Akademisinden aldığınız Profesyonel Koçluk Eğitimi ICF (Uluslararası Koç Federasyonu) tarafından akredite olduğu için tüm dünyada geçerli bir eğitim olarak kabul edilmekte ve dünyanın her yerinde koçluk yapabilme olanağı sağlamaktadır.

Kurumsal alanda koçluğunu konumlandırmak isteyen mezunlarımız AC tarafından onaylı Lider Koçluk programı olan Yönetici ve Takım Koçluğu Programına katılarak dünya çapında tescilli bir marka olan RLaC ( Recognized Leader as Coach ) unvanı ve sertifikasına sahip olurlar.

Koçluk Eğitimin tamamladıktan sonra mezunlarınızı ne şekilde destekliyorsunuz?

Programı bitirdikten sonra mezunlarınızı ne şekilde destekliyorsunuz?

212 Derece Koçluk Akademisinden mezun olduğunuzda bizden bağınız kopmaz, aksine ailemizin bir ferdi olursunuz. Akademimizden temel koçluk eğitimi alan her birey yalnızca mezunlarımızın dâhil Mezunlar Topluluğumuza ücretsiz üye olmaktadır. Bu oluşumda kurucumuz tarafından düzenli olarak gerçekleştirilen “kazanma sanatı” workshoplarına katılarak koçluğunuzu konumlandırmak için destek alabilir, “share together” workshopları ile mezunlarımız veya çalıştığımız kurumsal firmalardaki yöneticiler tarafından gerçekleştirilen ve iç görülerinin paylaşıldığı sunumlara katılarak gelişiminizi sürekli hale getirebilir, yeni tanışıklıklar ve network ağları yakalayabilirsiniz. Ülkemizin önde gelen üniversiteleri ile yapmış olduğumuz sosyal sorumluluk projelerinde bireysel ve takım koçluğu stajlarına katılabilirsiniz. Yine mezun olduktan sonra derslere gözlemci koç olarak katılıp yapılan koçlukları gözlemleme ve dersi tekrar dinleme şansına sahip olursunuz.

Sizden alacağım Profesyonel Koçluk Sertifikası ile koçluk ofisi açabilir miyim, nerelerde çalışabilirim?

Ülkemizde koçluk, 29.6.2013 tarih ve 28692 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak resmi bir meslek olarak tanınmış ve kabul edilmiştir. Akademimizce verilen, ICF (Uluslararası Koç Federasyonu) akredite “Dönüşümsel Koçluk Sertifika Eğitimi”ni  tamamladıktan sonra kendi ofisinizi açabileceğiniz gibi, her türlü şirkette, özel eğitim kurumlarında “koç” olarak çalışmanız mümkündür.

212 Derece Koçluk Akademisinin diğer koçluk okullarından farkı nedir, sizi niçin tercih etmeliyim?

Dönüşümsel Koçluk Sertifika Programımız, ICF’ten Level 2 statüsünde akredite tam bir koç yetiştirme programı olup koçluk eğitiminde uluslararası ölçekte yüksek standartlar sunmaktayız. Daha detaylı bilgi için Level 2 Programın avantajları bölümünü okuyabilirsiniz.

Kurucu koçumuz Can Deniz Timur un kaleme almış olduğu “Dönüşüm İçin Koçluk” kitabı akademimizin koçluk modelini oluşturmaktadır.

Kurumsal alanda koçluğunu konumlandırmak isteyen mezunlarımız AC tarafından onaylı Yönetici ve Takım Koçluğu Programına katılarak dünya çapında tescilli bir marka olan RLaC ( Recognized Leader as Coach ) unvanı ve sertifikasına sahip olurlar.

Program liderlerimiz, MCC ve PCC unvanına sahip tecrübeli koçlardan oluşmaktadır. Akademimiz SUNEXPRESS, ENKA, MAN, TUSAŞ, ITC, PTT, TTGV, FAO, başta olmak üzere önemli kurumsal referanslara sahip olup sahadan edindiği koçluk tecrübelerini bilimsel alanda eğitimlerine taşımaktadır.

Yüksek düzeyde mezun memnuniyetine sahip olmak ve mezunlarımızın master programlarda da Akademimizi tercih etmesi ile gurur duymaktayız. Dilerseniz mezunlarımızın program hakkındaki yorumlarını sitemizdeki katılımcı yorumları bölümünden veya Google haritalardan okuyabilirsiniz.

Dönüşümsel Koçluk Modelimizi hayata geçirebilmeniz ve öğrenmeyi kolaylaştırmak için sınıflarımız maximum 14 kişi ile kapanmakta, derslerimiz canlı demolar ve interaktif uygulamalar içermektedir. Ayrıca özenle hazırlanmış katılımcı kitapçıkları ve koçluk araçları kiti ile bilimsel altyapımızı size en iyi şekilde aktarmayı esas alıyoruz.

Akademimiz programlarından mezun olduğunuzda, 212 Derece ailesinin bir ferdi olarak Mezunlar Topluluğumuza ücretsiz dahil olur, koçluk mesleğini konumlandırabilmeniz ve start up modeli gerçekleştirebilmeniz için tasarlanmış olan workshoplarımız ile mezunlarımız veya çalıştığımız kurumsal firmalarda çalışan yöneticiler tarafından gerçekleştirilen sunumlara katılarak gelişiminizi sürekli hale getirebilir, yeni tanışıklıklar ve network ağları yakalayabilirsiniz. Bununla birlikte üniversite öğrencileri ile sosyal sorumluluk kapsamında yaptığımız kariyer koçluğu projelerinde bulunarak koçluk saatlerinizi artırabilir, temel koçluk eğitimimizde gözlemci koç olarak yer alarak yapılan koçlukları gözlemleme şansı elde edersiniz.

Pratik Yap, Sanatını Kat, Kalbini Getir” Mottosu ile İş ve özel hayatınızda bu güne kadar çözemediğiniz soru ve sorulara farklı bir bakış açısı getiriyor, hayatınızı dönüştürüyoruz.

Siz de yaşamınızı daha anlamlı kılmak, gerçek potansiyelinize ulaşarak yaşamda fark yaratmak, etkili bir iletişim kurmak, içsel yolculuğunuza çıkarak  değişim yaratan etkili bir koç olmak istiyorsanız 212 Derece Koçluk Akademisi’ni tercih edebilirsiniz.

Akademiniz eğitimlerinin ICF tarafından akredite edildiğini ne şekilde teyit edebilirim?

https://apps.coachingfederation.org/eweb/DynamicPage.aspx?webcode=ESS ilgili linkten Uluslararası Koçluk Federasyonu sayfasından teyit edebilirsiniz.

Koçlukta hangi alanda uzmanlaşabilirim?

Koçlukta uzmanlaşma alanı belirlemek  için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  1. İlgi alanlarınızı ve yeteneklerinizi değerlendirin: Daha çok hangi konular ilginizi çekiyor ve hangi konularda başarılı olduğunuzu düşünüyorsunuz? Bu tarz soruları yanıtlamak oldukça önemli olacaktır. Güçlü yanlarını ve değerleriniz neler? Başkalarına yardımcı olmak için hangi güçlü yanlara ve değerlere sahip olduğunuzu irdeleyin.
  • Deneyimlerinizi gözden geçirin: Hangi alanlarda çalışma deneyimleriniz veya eğitim geçmişiniz var? Hangi konularda daha fazla bilgiye ve tecrübeye sahipsiniz? Sizin için önemli olan konuların üzerinde durun.
  • Koçluğunuzu konumlandırın; Hedef pazarınızı tanımlamak için koçluk yapmak istediğiniz hedef kitleyi belirleyin. Yönetici ve liderleri mi, öğrencilere mi, profesyonellere mi, girişimcilere mi, çiftlere mi, gençlere mi koçluk yapmak istersiniz? Çalışmaktan en çok keyif alacağınız bir alanı seçin.
  •  İlgilendiğiniz alanları araştırın: İlgilendiğiniz koçluk alanlarında   ne tür koçluk hizmetleri sunulduğunu ve bu alanda çalışan diğer profesyonel koçları inceleyin. Farklı kaynaklardan bilgi edinin.
  • Uluslararası Akredite Koç Eğitim programına katılın: Koçluk alanında uluslararası standartlara ulaşmak ve profesyonel yetkinlikleri kazanmak için eğitim ve sertifikasyon programlarına katılabilirsiniz.  Bu şekilde hem kendinizi geliştirir hem de güvenilir bir koç olduğunuzu kanıtlarsınız.
  •  Mentor koçluk alın: Koçluk yapmak istediğiniz alanda deneyimi olan diğer koçlardan mentorluk ve süpervizyon desteği alabilirsiniz. Merak ettiğiniz soruları sorabilir, düşüncelerini ve tecrübelerini dinleyerek daha fazla bilgi edinebilir ve ilham alabilirsiniz.
KATILIMCI

212 Derece Koçluk Akademisi 2023