‘’Hiç kimseye hiçbir şey öğretemezsiniz, olsa olsa onu kendinde keşfetmesine yardımcı olabilirsiniz.’’ Galileo Galilei
Koçluk, en iyi performansı geliştirmeye odaklanır. Koç danışanın potansiyelini tam olarak ortaya çıkartmak için oradadır. Koçluk, değişim üzerinden ilerlemek ve bir hedefe ulaşmakla ilgilidir. Bu anlamda aksiyon alarak beceri ve davranışları geliştirmeyi sağlar. Çözüm odaklıdır; Problemlerin üzerinde durmak yerine çözümün nerede olduğunu araştırır.
Koçluk çalışmaları, odaklanılmış iletişim, dinleme ve gözlemlemeye dayalıdır. Bu iletişimin temel prensibi ön yargısızlıktır. Bu prensip karşınızda konuşan kişinin savunmaya geçmesini engelleyecek, aynı zamanda kendisi adına cevaplar vermesini kolaylaştıracaktır. Koçlar dinlerken, danışanın söylediklerine katılıp katılmadıklarını veya bir sonraki soracakları soruyu düşünmezler. Bu anlamda konuşulan konunun daha üstünde tüm ilgi danışanın üzerindedir.
Diğer bir prensip konuşulan konuyu zaten bildiğimizi farzetmemektir. Diğer türlü konuya karşı ilgimiz ve merakımız azalacaktır. Zaten bildiğimizi sandığımız durumlarda açıklık sekteye uğrar, ön yargılarımız devreye girer. Bu durum daha endişeli bir ruh hali ile koçluk yapmamıza neden olur.
“Ahenk bir başkasının dünyasına girme yeteneği, ona anladığınızı hissettirmek, yani onunla kuvvetli bir bağa sahip olmaktır. Dünya haritanızdan çıkıp bütünüyle onun dünya haritasına girme yeteneğidir. Bunun temeli ise iletişimdir.” Anthony Robbins
Koç ve koçluk alan danışan arasında sistemli bir diyalog söz konusudur. Koç, danışanı yönlendirmekten ziyade istediği sonuçlara ulaşmasında yardımcı olur. Diyaloğun özünde yeni bir anlayış ile aksiyonlar geliştirmek ve değişim sağlamak yatar. Yani açık hedeflerin oluşturulduğu ve içsel engellerin ortadan kaldırıldığı, kaynakların ortaya çıkartıldığı ve yeni kaynakların keşfedildiği bir süreç oluşturulur.
Koçluk özü itibari ile, danışanın potansiyelini tam olarak ortaya çıkartmak için farkındalık kazandırmak ve öğrenmesini kolaylaştırmak adına onunla çalışmaktır. Koçluğu diğer disiplinlerden ayıran şey bir tanı koyma eğiliminde olmamasıdır. Koçlukta iyileştirme ve terapi söz konusu değildir.
ICF ( Uluslararası Koçluk Derneği ) Koçluk Tanımı
Koçluk, müşterilerin kişisel ve profesyonel potansiyellerini maksimize etmek amacıyla düşünce doğurucu ve yaratıcı bir süreçte onlarla ortaklık yapmaktır.
- Koçlar insanların daha iyi amaçlar belirleyip bu amaçlara ulaşmalarına yardımcı olur.
- Koçluk alan kişilerin daha çabuk ve daha iyi sonuçlara ulaşmasına odaklanırlar.
- Daha fazla başarı için gerekli olan araçları, desteği ve yapıyı sağlarlar.
- Koçluk alan kişilerden, kendi başına yapacaklarından daha fazlasını yapmalarını isterler.
‘’ Koçlar, dinlemek, gözlemlemek ve yaklaşımlarını koçluk alan kişilerin bireysel ihtiyaçlarına göre ayarlamak için yetiştirilmişlerdir. Koçluk alan kişiden çözüm ve strateji üretmesini bekler. Koçluk alan kişilerin doğuştan yaratıcı ve becerikli olduğuna inanırlar. Koçun işi, koçluk alan kişide zaten mevcut olan becerilerin, yeteneklerin ve yaratıcılığın gelişmesine destek vermektir.’’