Yaşamımızın belkide en zor ve karmaşık dönemi ergenlik dönemidir. Aslında bu dönem hayatımızın en keyifli zamanları iken ergenlik döneminin kişide yarattığı fiziksel ve ruhsal değişimler bu dönemin zor geçmesine neden olmaktadır. Ergenlik döneminde ebeveynler çocukları ergen olana kadarki dönemde yaşadıkları sorunların ne kadar basit, üstesinden gelinebilen sorunlar olduğunu dile getirirler. Diğer taraftan çocukları ergen olduktan sonra yaşadıkları sorunları çözmekte zorlandıklarını, çocuklarıyla bağlarının koptuğunu anlatırlar.
Peki ergen çocuğu olan anne babalar çocuklarıyla bu zorlu dönemde bağlarını nasıl güçlü tutabilirler;
Bu zorlu dönemin rahat geçmesi için ebeveynlerin çocuklarının ergenlik döneminin getirmiş olduğu hızlı değişimleri anlaması ve çocuklarının değişen davranışlarına sert tepkiler vermemesi gerekmektedir.
Ergenlik döneminde gençler hem fiziksel hem mental olarak değişmeye başlarlar, istekleri, zevkleri, alışkanlıkları farklılaşır, anne-babadan uzaklaşır, sorgulama ve reddetme dönemine girerler. Gençlerin çok sık söylediği annem babam beni anlamıyor söylemini duymamak için ebeveynlerin onların bu dönemini anlayışla karşıladıklarını hissettirmeleri ve sabırlı olmaları en doğru yaklaşım olur. Çünkü ergenlik döneminde yaşanan herhangi olumsuz bir olay, kişinin yaşamı boyunca etkisinde kalmasına neden olmakta ve ileri ki dönemlerde yaşanan sorunlar için zemin hazırlamaktadır.
Bunlara ek olarak, gençler ebeveynlerinin kendilerini eleştirmelerinden çok yakınırlar. Özellikle ergenlik döneminde eleştirilmek gençleri daha da agresif yapar. Bu sebeple aileler çocuklarını eleştirmek yerine onların bu döneminde göstermiş oldukları davranışların geçici olduğunu bilip sabırlı davranmaları ve çocuklarını koşulsuz sevdiklerini hem davranışlarıyla hem de sözlü iletişimlerinde belli etmelidirler.
Bu dönemde ailelerin en çok önemsediği konu okul başarısıdır. Genel olarak ergenlik dönemindeki öğrencilerin okul başarısında düşüş olur. Bu aslında çok doğal bir durumdur. Önemli olan bu sürecin çok uzun sürmemesini sağlayabilmektir. Ebeveynler çocuklarının derslere olan ilgisinin azaldığını fark ettiklerinde bu konuyu çocuklarıyla çok sakin konuşmalı ve bir inatlaşma ortamı yaratmamaya özen göstermelidirler. Eğer aile ders konusunda çok baskıcı bir yaklaşım gösterirse bu çocuğun ders çalışmasını arttırmaz tam tersine daha da uzaklaştırır.
Eyvah! Artık ergen bir çocuğum var diye haykıran ebeveynler çocuklarıyla daha iyi bir iletişim kurup bu zorlu dönemi sorunsuz geçirebilmek için çocuklarını yargılamadan, hükmetmeden, emir vermeden ve bağırmadan konuşmalı, onları birey olarak kabul edip, anlayışlı, sevgi dolu davranmalıdırlar, ancak bu şekilde çocuklarıyla aralarındaki bağı hiç kopmayacak kadar güçlü yapabilirler.
Hande Tulunay ACC
Student Coach
Bir önceki yazımız olan Koç olmak ve koçluk yapmak mı istiyorsunuz? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.